• 2310365750
  • info@alphaiatriki.gr
  • Κολοκοτρώνη 1 & Πολυτεχνείου 17, Νέα Ραιδεστός
  • Δευτέρα - Παρασκευή > 7:30 – 14:00 & 17:00 – 21:00 και Σάββατο > 8:30 – 11:00

Πως εκδηλώνεται η γρίπη και οι διάφορες ιώσεις;

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν;

Πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικά;

 

Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους μας να αποφεύγουμε να παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
Σε κάθε περίπτωση σωστό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για το αν και κατά πόσον είναι η λήψη αντιβιοτικών είναι η σωστή θεραπευτική αγωγή.

Γρίπη ή απλό κρυολόγημα;

Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Ξεκινούν, όμως πιο απότομα και βίαια με πολύ υψηλότερο πυρετό, εντονότερους πόνους στην μέση και τους μυς, βήχα, εφιδρώσεις και ρίγη με πιθανό πρόβλημα και του πεπτικού συστήματος (διάρροια, έμετοι).

Η μεγάλη διαφορά γρίπης και κρυολογήματος έγκειται στο γεγονός ότι στη γρίπη ο ασθενής αισθάνεται πολύ άσχημα και δεν μπορεί να σηκωθεί εύκολα από το κρεββάτι, ενώ τα συμπτώματα κρατούν 3-5 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν, ενώ σε ορισμένα άτομα (πολύ νεαρά, πολύ μεγάλης ηλικίας, ή με ασθενές ανοσοποιητικό) εμφανίζουν επιπλοκές.

Προφύλαξη

Οι ειδικοί συστήνουν ανάπαυση στο σπίτι, λήψη πολλών υγρών, αναλγητικά (παρακεταμόλη, όχι ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών), αντιφλεγμονώδη που βοηθούν πολύ στην ανακούφιση από τον πυρετό και τις μυαλγίες, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Επίσης αποσυμφορητικά, αντιβηχικά, αντισηπτικά σε γαργάρες, ή ταμπλέτες για το λαιμό .

Ειδικά φάρμακα υπάρχουν για τη γρίπη, αλλά τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο για τις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ τα αντιικά φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο.

Για να περιοριστούν οι όποιες επιπλοκές, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη μέχρι εγκαίρως.

Άλλη υπόθεση οι ιώσεις

Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια με εκείνη της γρίπης. Τους χειμερινούς μήνες ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη, που ο πάσχων να θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν, ούτε βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιβάλλεται η συμβουλή του γιατρού.

Πονόλαιμος

Ο πονόλαιμος είναι συνηθισμένο φαινόμενο το χειμώνα και σχεδόν πάντα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας, όπως η μετάβαση από ένα ζεστό σε ένα κρύο περιβάλλον (πχ καλοριφέρ στο σπίτι και μετά έξοδος σε κρύο και αέρα), μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον λαιμό.

Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο είναι μία καλή τακτική για να προφυλαχτείτε. Δε θα θεραπεύσει τη μόλυνση, αλλά έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και λειτουργεί κατευναστικά.

Τα σκευάσματα για το λαιμό, που περιέχουν αντιβιοτικά, είναι αρκετά αναποτελεσματικά στο να αντιμετωπίσουν τον πόνο και τη φλεγμονή του πονόλαιμου, γιατί τα συμπτώματα αυτά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιογενούς αιτιολογίας. Αλλά πάντα να συμβουλεέυστε και το γιατγρό σας και να μην ξεπερνάτε τη δοσολογία τους (δηλαδή το πόσες παστίλιες να παίρνετε ανά ώρα κλπ).

Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις, όπου δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο. Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι αφού αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά. Αυτό είναι μεγάλο λάθος!

Οδηγός "επιβίωσης"

  • Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
  • Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
  • Συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντιβιοτικών με το γιατρό σας - θα είναι σε θέση να εκτιμήσει αν τα χρειάζεστε πραγματικά.
  • Βήχας με φλέμα από μόνο του -ακόμα κι αν είναι κίτρινο- δεν αποτελεί λόγο για να πάρουμε αντιβίωση.
  • Όταν έχετε πονόλαιμο και καταρροή, τότε πολύ πιθανόν η λοίμωξη να μην ανταποκριθεί στην αντιβίωση.
  • Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, βοηθούν σημαντικά προϊόντα όπως δισκία που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, οι εισπνοές ατμού, η λήψη πολλών υγρών καθώς και οι χυμοί φρούτων.
  • Πρέπει να αποφεύγονται οι χυμοί εσπεριδοειδών όταν ο πόνος είναι δυνατός.
  • Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν ο πονόλαιμος, ή τα συμπτώματα της ίωσης, της γρίπης ή του κρυολογήματος διαρκούν περισσότερο από 3 ημέρες.
  • Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν έχετε υψηλό πυρετό, και ένα πραγματικά κόκκινο ή με παρουσία πύου λαιμό.
  • Να λαμβάνετε όλες τις δόσεις ανά ημέρα και να ολοκληρώνετε τη θεραπεία. Αυτή διαρκεί περίπου 5 ημέρες. Διαφορετικά, ενθαρρύνετε την δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων.
  • Μην φυλάσσετε αντιβιοτικά στο φαρμακείο σας για μελλοντική χρήση. Ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται για μια λοίμωξη, μπορεί να είναι ακατάλληλο για μία άλλη.
  • Αν έχετε ένα αντιβιοτικό από την τελευταία φορά που είχατε μία λοίμωξη του αναπνευστικού, ρωτήστε το γιατρό σας πριν την χρήση του. Θα πρέπει να το ξεκινήσετε μόνο τότε που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται ή δεν αναρρώνετε στον αναμενόμενο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό είστε σίγουροι ότι δεν παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο.

Θυμηθείτε: Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα καταπολεμούνται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεση μας. Άρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα "όπλα", που έχουμε σήμερα για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.

Τήρηση κανόνων υγιεινής

Μετά από τα παραπάνω δεδομένα οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της τήρησης απλών κανόνων υγιεινής όπως:

  • Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό
  • Την αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα
  • Την αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα, ή τα μάτια
  • Την χρήση χαρτομάντιλων, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους
  • Τον καλό και συχνό αερισμός των κλειστών χώρων
  • Την αποφυγή, κατά το δυνατό, της επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα
  • Την οικειοθελή κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής

 

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζει κανείς αν έχει πρόβλημα στα νεφρά του είναι οι ειδικές εξετάσεις. Και συνήθως οι ασθένειες των νεφρών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αφού αρχικά δεν δίνουν ιδιαίτερες ενδείξεις.

 

Μια νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάγνωση των επιθετικών περιπτώσεων. Η νέα εξέταση συνδυάζει εξετάσεις αίματος, γενετικών δεικτών και κλινικών δεδομένων και είναι καλύτερη στην ανίχνευση της επιθετικής μορφής του καρκίνου απ' ότι η εξέταση PSA, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «The Lancet Oncology».

 

Οι διαβητικοί αποκτούν προχωρημένο πρόβλημα καρδιάς και εμφανίζουν επιπλοκές στο καρδιαγγειακό τους σύστημα. Γιατί; Η στεφανιαία καρδιοπάθεια είναι η υπ' αριθμόν μία αιτία θανάτου των διαβητικών. Ο κίνδυνος αυτός δεν έχει άμεση (γραμμική) σχέση με την τιμή σακχάρου στο αίμα. Η διαβητική αγγειοπάθεια ιδιαίτερα των μικρών αγγείων της καρδιάς δεν συνοδεύεται πάντα από υψηλή τιμή σακχάρου στο αίμα.

 

Τι είναι δυσλιπιδαιμία;

Οι δυσλιπιδαιμίες εμφανίζονται συνήθως σαν αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης ή της LDL (κακής) χοληστερόλης, σαν αυξημένα επίπεδα των τριγλυκεριδίων (υπερτριγλυκεριδαιμία), σαν χαμηλά επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης ή σαν μεικτές διαταραχές (μεικτές δυσλιπιδαιμίες), όπου συνυπάρχουν δύο ή τρεις από τις παραπάνω διαταραχές. Για τη διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας απαιτείται ο προσδιορισμός των λιπιδίων μετά από 12ωρη νηστεία. 

 

 Πλησιάζουν Χριστούγεννα όμως και για τα παιδιά είναι κατεξοχήν οι ομορφότερες γιορτές. Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία, θα τους συνοδεύουν μια ζωή. Πώς να ορίσουμε το “μέτρο” για τα γλυκά και τη ζάχαρη στα παιδιά μας;

 

Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα κλινικά συμπτώματα  που ταλαιπωρεί αφάνταστα τον ασθενή μέρα και νύχτα. Ωστόσο, ο βήχας είναι ένα υγιές και σημαντικό σύμπτωμα - αντανακλαστικό που βοηθά στην προστασία του αναπνευστικού συστήματος (των πνευμόνων), καθώς μας βοηθάει να αποβάλλουμε βλαβερά σωματίδια και μικροοργανισμούς που εισέρχονται σε αυτό. Ωστόσο, συχνά είναι και ένα "καμπανάκι" που προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό και μπορεί  να έχει πολλές αιτίες

Επιστήμονες αναφέρουν σε νέα έρευνα ότι ο καλός βραδινός ύπνος μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις.

 

Η τακτική κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου, υποδεικνύει μεγάλη έρευνα από την Κίνα.

© 2024 Alphaiatriki.gr. All Rights Reserved. Αλφα Ιατρική Ιδ. Πολυϊατρείο Ι.Κ.Ε. Κολοκοτρώνη 1 & Ηρώων Πολυτεχνείου 17, 57001 Νέα Ραιδεστός, Θεσσαλονίκης. info@alphaiatriki.gr Τ: 2310 365750 & 2310 383860, F: 2311 209789