Print this page

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει Featured

14 Φεβ

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με βάρος 10-20 γραμμάρια σε σχήμα κάστανου. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, ενώ μέσα του περνά η ουρήθρα. Παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα και εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση προς την ουρήθρα. Άρα ο προστάτης είναι απαραίτητος αποκλειστικά για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή. Οι παθήσεις του όμως είναι συχνές και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία.

Συγκεκριμένα, ένας στους 2 άντρες θα παρουσιάσει συμπτώματα προστατίτιδας, ένας στους 6 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη και ένας στους 3 συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

 

Ποιες είναι οι παθήσεις του προστάτη;

Τρεις είναι οι βασικές παθήσεις του προστάτη:

Η προστατίτιδα: είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που πρακτικά θα απασχολήσει 1 στους 2 άντρες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50. Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη προστατίτιδας:

  • Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
  • Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
  • Η χρόνια προστατίτιδα μη βακτηριακή
  • Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: ονομάζεται η αύξηση του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συχνά συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας κυκλοτερώς, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού 1 στους 3 άντρες μετά τα 50 χρόνια θα έχει συμπτώματα εξαιτίας της πάθησης. Οι 4 στους 10 άντρες έχουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην 6η δεκαετία, 8 στους 10 στην 7η δεκαετία, για να φθάσουν στο 90% στα 90 χρόνια.

Καρκίνος του προστάτη: είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες, αφού προσβάλλει 1 στους 6 άνδρες, και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες. Η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι ιάσιμη. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Στην πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά. Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη (το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση) ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Όταν, ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην ούρηση.

Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων.

Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Ασθενής ροή των ούρων.

Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.

Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση.

Δυσκολία στύσης.

Αίμα στο σπέρμα, ή στα ούρα.

Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς.

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.

Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να εντοπιστεί, προτού ένας άνδρας έχει συμπτώματα;

Ναι. Δύο εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

 

Το ένα είναι η δακτυλική εξέταση, στην οποία ένας γιατρός αισθάνεται τον προστάτη μέσω του ορθού για να εντοπίσει τυχόν σκληρές, ή παραμορφωμένες περιοχές στον προστατικό αδένα.

Το άλλο είναι ένα τεστ αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μιας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη και ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).

Μαζί, αυτές οι δύο εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πολλούς “σιωπηρούς” καρκίνους του προστάτη, που δεν έχουν προκαλέσει ακόμα συμπτώματα. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν τακτικά αυτές τις εξετάσεις. Αν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί εγκαίρως, προτού τα καρκινικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, τότε οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι πολύ μεγάλες.